top of page

Roedeltherapie

 

Vaak krijg je als nieuw hondenbaasje de goed bedoelde opmerking:  "Socialisatie is heel belangrijk. Je moet je hond in contact brengen met soortgenootjes". En uiteraard, als nieuwbakken baasje knik je ja, maar dan komen de vragen pas:

​

"Hoe moet ik dat doen? Kan dit op de hondenschool? En welke hondenschool? Laat ik mijn hond hond zomaar contact maken met elke hond die ik kruis op wandeling? Hoe zie ik of deze honden dat wel leuk vinden? Moet ik dan naar losloopweides? En wat met al die honden daar die niet zo fijn communiceren? Ga ik wel zien als het niet goed loopt? Ga ik de lichaamstaal en signalen van al die honden begrijpen ? Wat als mijn hond bang wordt van al die andere honden of boos of heel gestresst? Ga ik op tijd kunnen reageren als het fout loopt en hoe moet ik dan reageren?..."

​

Herkenbaar? 

​

Heel veel hondenbaasjes zitten met deze vragen en dat is heel normaal, want de communicatie tussen honden is gewoon prachtig maar soms ook moeilijk te begrijpen, vooral in het begin. 

 

In optimale omstandigheden leert je hond de basiskennis van zijn mama, broertjes en zusjes. Als we de vergelijking maken met het onderwijs voor ons mensen, kunnen we zeggen dat dit de kleuterklas was.

Als deze hond dan maandenlang geen andere honden meer ziet en opeens losgelaten wordt in een hondenweide met heel veel andere honden en we dan denken: "trek je plan maar, ik ga wat op mijn telefoon spelen of een babbeltje slaan", gaan we echt te kort door de bocht als we verwachten dat dit goed afloopt.

 

Om even terug te komen op de schoolvergelijking, zo een situatie vereist bijna een universiteitsdiploma. En om dat universiteitsdiploma te behalen, heb je eerst de basisschool doorlopen, dan de middelbare school en zo verder. De volgorde en de opbouw van leerstof en ervaringen is belangrijk.

 

Je kan dus niet van je hond verwachten dat hij al die communicatie ineens begrijpt en er goed op reageert simpelweg omdat hij een hond is. 

Natuurlijk zijn sommige honden een natuurtalent en gaat dit heel vlot, anderen hebben een beetje hulp nodig en dat is ook ok. 

 

Even concreet: Hoe leert een hond goed communiceren met andere honden? Door het te doen. 

​

Waar kan dit ? Bij ons!

 

Mijn roedel en ik helpen jouw hond op een veilige manier zijn of haar communicatieve en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. 

Wij hebben jaren ervaring in het omgaan met honden, die nog wat begeleiding nodig hebben  Mijn honden kunnen deze situaties heel goed inschatten en helpen op een eerlijke en correcte manier.

 

In deze veilige en gecontroleerde omgeving leert jouw hond belangrijke vaardigheden ten opzichte van andere honden zoals: 

 

- 'hallo' zeggen

- uitnodigen tot spel

- hormonen in bedwang houden

- een 'ja' van een 'nee' en een 'misschien' van elkaar te leren onderscheiden

- 'nee' zeggen op een correcte manier

- beleefd zijn, hondenetiquette

- fijn, eerlijk en evenwichtig spel

- 'sorry' zeggen als nodig

- rekening houden met andere honden hun mening

- omgaan met jonge en oude honden 

- leren samenwerken

- leren delen

- zelfbeheersing

- eigen grenzen ontdekken

- enz…

 

Ik hoor u zo denken: "Wauw! Kan mijn hond dit allemaal na een trainingsdag"? 

 

Voor sommige honden is deze dag een heropfrissing van gekende leerstof en is één dag soms al voldoende. Voor anderen is dit totaal nieuw. Het spreekt voor zich dat, als dit nieuwe leerstof is, dit niet op één dag aangeleerd is en er wat meer tijd, oefening en inzet nodig zal zijn van alle partijen.

 

Als je hond deze vaardigheden onder de knie probeert te krijgen is het maar net zo eerlijk dat het baasje dat ook probeert ;-) 

Want ook voor de baasjes is deze communicatie geen vanzelfsprekendheid. Het is niet omdat we een hond hebben dat we hun taal ook ineens helemaal begrijpen. Gelukkig zijn er ook lessen voor de baasjes ;-)

 

Hoe meer kennis en ervaring u en uw hond samen hebben, hoe beter jullie situaties kunnen inschatten en hoe meer reactiemogelijkheden jullie hebben om uit te kiezen. Dit brengt rust en balans, iets wat we graag willen in de relatie met onze en met andere honden.

​

bottom of page